Een pincho, betekent spies! Soms ook geschreven als pinchos. Spiesje, vol lekkernijen geserveerd op stokbrood. Het spiesje is zeer bekend en traditioneel in het noorden van Spanje en vooral populair in het Baskenland en Navarra. Daar worden ze zelfs beschouwd als hoeksteen van de lokale cultuur en maatschappij.
Pinchos is de naam van tapas in het noorden van Spanje. In de culinaire historie van Navarra hebben de pinchos zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot kleine verfijnde hapjes waarbij de kok zich op de vierkante centimeter helemaal kan uitleven met combinaties van smaak, geur en textuur. Traditionele ingrediënten en gerechten zijn hierbij vaak het uitgangspunt, maar steeds vaker wordt gespeeld met allerlei invloeden en combinaties. Uiteraard komen deze culinaire hoogstandjes optimaal tot hun recht wanneer ze begeleid worden door de uitstekende wijnen uit het Navarra- gebied.
Traditionele ingrediënten en gerechten zijn hierbij vaak het uitgangspunt, maar steeds vaker wordt gespeeld met allerlei invloeden en combinaties. Denk daarbij aan creaties als: Canelloni gevuld met mousse van kabeljauw en stukjes heek, met twee sauzen van gedroogde tomaat, pepers en forel.
Een goede plaats in Spanje om kennis te maken met de Pincho is Navarra, gelegen in het noordwestelijke deel van Spanje. Navarra geldt in Spanje als dé culinaire hotspot. De Pinchos vormen daar inmiddels de ‘kleine haute cuisine’. Zo kun je daar bijvoorbeeld genieten van een 11 gangen menu bestaande uit allerlei soorten Pinchos.
Elk jaar wordt er in de ‘semana del Pincho’ in Navarra uitgebreid aandacht aan de Pincho besteed. In Pamplona, de hoofdstad van Navarra wedijveren meer dan 80 restaurants, bodegas en tabernas om de smakelijkste en origineelste Pincho te presenteren. Uiteraard komen deze culinaire hoogstandjes optimaal tot hun recht wanneer ze begeleid worden door de uitstekende wijnen uit het Navarra-gebied.
Het zwaartepunt van het festival ligt in de hoofdstad Pamplona. Bij allerlei bars en restaurants kan daar worden deelgenomen aan proeverijen.
Pinchos; minimale afname 150 stuks
150 stuks; €2,65 per stuk
300 stuks; €2,45 per stuk
450 stuks; €2,25 per stuk
600 stuks; €2,00 per stuk
Graag alle buffetten nog een keer zien?